Organisatieadviseurs vragen gemiddeld 48 euro per uur

17 september 2015

Freelance organisatieadviseurs verdienen meer dan de gemiddelde Nederlandse freelancer. Gemiddeld vragen ZZP consultants zo’n €48 per uur voor hun analyse, advies, management en organisatiediensten, tegenover een gemiddelde uurloon van €44.

Uit recent onderzoek van platform Hoofdkraan.nl blijkt dat over de hele linie de uurtarieven van freelancers op de Nederlandse arbeidsmarkt de afgelopen jaren fors gedaald zijn. Het onderzoek werd uitgevoerd door alle offertes van de 46.000 leden van de ondernemersmarktplaats te analyseren.

In 2010 vroegen freelancers in ons land gemiddeld €70 per uur. Anno 2014 krijgen freelancers gemiddeld €44 per uur overgemaakt – €1 minder dan het gemiddelde van €45 in 2014 en een daling van maar liefst 37% ten opzichte van 2010.

Uurtarieven per beroepsgroep
Binnen de freelancebranche is tevens gekeken naar de verschillen tussen beroepsgroepen. Hieruit komt naar voren dat er aanzienlijke verschillen zijn in de uurtarieven. Met name freelance marketeers zijn hard getroffen – zij verdienen in 2015 gemiddeld €48 per uur, terwijl dit tarief twee jaar geleden nog op €62 per uur stond. Maar ten opzichte van 2014 zijn de zelfstandigen uit de Financieel & Administratieve sector de grootste verliezers – zij leverden in een jaar tijd 13% van hun gemiddelde uurtarief in. Projectmanagers en coaches rekenen in 2015 een tarief van boven de €65 per uur en zijn daarmee de best betaalde freelancers van Nederland. Vertalers, verkopers en secretaresses delven het onderspit, met een gemiddeld uurtarief van €35 of lager.

Adviesbranche
In zijn analyse deelt Hoofdkraan.nl de adviesbranche op in twee gedeeltes: Analyse & Advies en Management & Organisatie. Deze twee delen samen genomen, tonen aan dat Nederlandse organisatieadviseurs gemiddeld €48 per uur vragen – €4 meer dan het Nederlands gemiddelde. De tarieven van freelancers in Analyse en Advies zijn gelijk gebleven, hoewel er verschillen zichtbaar zijn binnen de doelgroep. ZZP’ers actief op het vlak van Management & Organisatie gingen er gemiddeld met 4% op vooruit.